Dünya Kadınlar Günü

Dünya Kadınlar Günü

Güney  Afrika Büyükelçiliği Ankara, Türkiye

Bu önemli günde, Türkiye’deki Güney Afrika Büyükelçiliği olarak tüm kadınların dünya çapındaki cinsiyet eşitliliğini ve sayısız başarılarını kutlamak istiyorum. Bu kutlama dünya ikonu Nelson Mandela’dan ve onun kadınların modern toplumdaki rolünü yorumlamasından bahsetmeden tam bir kutlama sayılmaz.

Nelson Mandela’nın hayatını kutlarken aynı zamanda kendisinin kadınların toplum içerisindeki yerinin güçlendirilmesi konusundaki hassasiyeti, adanmışlığı ve katkılarını unutamayız. 8 Mart’ta kutlanan Dünya Kadınlar günü çerçevesinde Nelson Mandela’nın katkılarını hafife almamalıyız ve bu uğurda yaptıklarını herzaman vurgulamalıyız. (Apartheid) Irk Ayrımcılığı yönetimine karşı yapılan mücadelede Nelson Mandela kadının rolünün önemini görmüş ve cinsiyet eşitliği olmadan başarılı bir toplum kurulamayacağını anlamıştı.

Ve kendisini şu sözle ifade etmişti:

"Kadınlarımızı her türlü baskıdan kurtaramadığımız sürece özgürlük elde edilemez. Bütün çabamız kadınların ve erkeklerin eşit şekilde özgürleşmesi ve çocukların bağımsızlıkları üzerine olmalıdır ."

9 Ağustos 1956’da 20,000 kadının Pretoria’daki Hükümet Binasına gerçekleştirdiği  siyahi kadınların kent merkezlerine girmelerini sağlayan geçiş kartlarını protesto yürüşünün Irk Ayrımcılığı yönetimine karşı yapılan en unutulmaz hareket olduğunu gördüğünde Nelson Mandela kadınların özgürlüğe giden yoldaki kritik rolünü anladı.  

Daha sonra Güney Afrika Anayasası’nın içerisine, kadın haklarını dahil ederek,  Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Her türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesine imza attı.

Dahası, Güney Afrika her yılın Aralık ayının 16 gününü kadına yönelik şiddete karşı ‘16 Gün Hareketi’ ne ayırmıştır ve Cumhurbaşkanlığı ofisinde Kadından Sorumlu Bakan  dışında birde Cinsiyet Eşitliği komisyonu kurmuştur.  

Nelson Mandela söylem ötesine geçti ve kadınların yaşamlarını iyileştirmek için siyasi adımlar attı. Kendisine ve Abertina Sisulu başta olmak üzere ataerkil ve toplumsal cinsiyet ayrımcılığına karşı amansızca mücadele eden tüm kadın kahramanlarımıza sonsuza kadar borçlu kalacağız.  

Türkiye’deki Güney Afrika Büyükelçiliği dünyadaki tüm kadınların huzurlu bir gün geçirmelerini temmeni ederken savaşlar ve ısrarla acı ve sıkıntılara sebep olan ve devam etmekte olan çatışmalar nedeniyle telef  olan masum çocukları unutmamaları gerektiğinin önemini de vurgular.

Ambassador Pule Malefane

Bize Ulaşın


GÜNEY AFRİKA BÜYÜKELÇİLİĞİ

Kırkonaklar Mahallesi 298.Cadde No: 4 / D

Çankaya 06610 Ankara Türkiye

Konsolosluk Hizmetleri Acil Numarası: +90 (537) 912 58 07

Telefon: +90 (312)  405 68 61

Vize Bölümü: + 90 ( 312) 405 68 71

Faks: +90 (312) 446 64 34

E-Posta: general.ankara@dirco.gov.za

HARİTA